Tęczowa galaretka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy w plasterki. Marchewki gotujemy.
Groszek i kukurydzę osączamy. Pomidora sparzamy i obieramy. Miąższ kroimy w kostkę. Marchewki
i ogórki kroimy w słupki i owijamy w plastry szynki. Żelatynę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i dodajemy do bulionu.
Brokuł gotujemy.
2.Keksówkę (ok. 10x30 cm) wykładamy folią spożywczą. Wlewamy ok. 1 cm tężejącego bulionu. Układamy jajka, posypujemy groszkiem i kukurydzą. Polewamy bulionem. Przykrywamy pomidorami,
zrolowaną szynką oraz różyczkami brokułu. Ostrożnie zalewamy resztą bulionu,
aby składniki się nie pomieszały. Chłodzimy ok. 12 godzin. Keksówkę odwracamy
do góry dnem, galaretę wyjmujemy, folię spożywczą usuwamy. Dekorujemy. Folię spożywczą usuwamy. Dekorujemy.
Komentarze