Tęczowa galaretka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 12 godz.

Prowadzę raczej tradycyjną kuchnię, ale nie brak mi też kulinarnej fantazji.

  • 12 godz.

Składniki:

  • 14 plastrów drobiowej szynki konserwowej
    3 ogórki konserwowe
    Po 1/2 puszki kukurydzy i groszku
    Mały brokuł
    4 jajka
    Pomidor
    1,5 l bulionu
    3 dag żelatyny
    2 marchewki

    Do dekoracji:
    Cytryna
    Papryka
    Oliwki
    Rzodkiewki
    Bazylia
    Czerwona cebula

Tęczowa galaretka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy w plasterki. Marchewki gotujemy.
    Groszek i kukurydzę osączamy. Pomidora sparzamy i obieramy. Miąższ kroimy w kostkę. Marchewki
    i ogórki kroimy w słupki i owijamy w plastry szynki. Żelatynę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i dodajemy do bulionu.
    Brokuł gotujemy.
  • 2. Keksówkę (ok. 10x30 cm) wykładamy folią spożywczą. Wlewamy ok. 1 cm tężejącego bulionu. Układamy jajka, posypujemy groszkiem i kukurydzą. Polewamy bulionem. Przykrywamy pomidorami,
    zrolowaną szynką oraz różyczkami brokułu. Ostrożnie zalewamy resztą bulionu,
    aby składniki się nie pomieszały. Chłodzimy ok. 12 godzin. Keksówkę odwracamy
    do góry dnem, galaretę wyjmujemy, folię spożywczą usuwamy. Dekorujemy. Folię spożywczą usuwamy. Dekorujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2012

Komentarze

Podobne przepisy