Surówka z włoszczyzny z sosem musztardowym

0 (0 ocen)

  • 15 min

Włoszczyzna będąca podstawą bulionu, może być wykorzystana także do przygotowania smakowitej surówki obiadowej. Wszystkie wykorzystane warzywa otula domowy sos musztardowy, nadając całości niesamowitego smaku i aromatu.

  • 15 min

Składniki:

  • - 4 marchewki
    - 2 pietruszki
    - kawałek selera
    - 1/2 pora
    - 1 mała cebula biała

    SOS MUSZTARDOWY
    - 5 łyżek majonezu
    - 3 łyżki mleka
    - 2 łyżki musztardy kremskiej
    - 1 łyżka octu jabłkowego
    - 2 łyżki soku z cytryny
    - 1,5 łyżki cukru pudru
    - sól i pieprz

Surówka z włoszczyzny z sosem musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Majonez mieszamy z mlekiem, musztardą kremską, octem jabłkowym, sokiem z cytryny i cukrem pudrem do momentu powstania gładkiej i jednolitej konsystencji. Sos doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

    Obrane marchewki, pietruszki i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach, a por i cebulkę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie pokrojone warzywa mieszamy z sosem musztardowym, a surówkę wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów. Życzę smacznego! :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy