surówka z selera z bakaliami

0 (0 ocen)

  • 30 min

tą surówke czesto podaje mojej rodzinie przypomina mi mój rodzinny dom

  • 30 min

Składniki:

  • seler sredniej wielkosci, 2 kwaśne jabłka, sok z cytryny, szklanka posiekanych orzechów, szklanka rodzynek, 2 łyżki ziaren słonecznika, 4 duże liście sałaty, 3/4 szklanki dietetycznego majonezu, rodzynki, zielenina do przybrania

Surówka z selera z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki przelewamy ciepła wodą na sicie,odstawiamy do odsączenia.Obrany,opłukany i wysuszony seler ucieramy na tarce z małymi otworami,obficieskrapiamy sokiem z cytryny,by nie sciemniał.Obrane ze skórki,pozbawione gniazd jabłka ucieramy na tarce z dużymi otworami,łaczymy z utartym selerem,mieszamy,dodajemy odsączone rodzynki i orzechy oraz nasiona słonecznika,całośc zalewamy majonezem.Gdy trzeba,lekko doprawiamy sola i pieprzem podajemy na lisciach sałaty posypaną rodzynkami

Komentarze

Podobne przepisy