‘’ Stefanka ‘’ grzybowo-ziemniaczana.

0 (0 ocen)

Przekładaniec, na który składają się nasze codzienne, zwyczajne ziemniaki i najcenniejsze grzyby świata, czyli trufle zyskuje wyrafinowane połączenie smaków.

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg dużych ziemniaków, które się nie rozgotowują
    0,5 kg świeżych borowików
    1 litr bulionu warzywnego
    1 łyżeczka żelatyny
    sól, pieprz.

‘’ stefanka ‘’ grzybowo-ziemniaczana. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Stefanka 1. Ziemniaki obrać, pokroić na bardzo cienkie plastry. Ugotować, uważając, aby się nie rozpadły.
    Grzyby pokroić w plasterki, gotować krótko w bulionie. Odcedzić na sicie.
    Formę wyłożyć folią spożywczą, nałożyć 2 warstwy ziemniaków. Każdą warstwę należy posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Ułożyć warstwę grzybów. Układać dalej warstwami
    Do 0,5 szklanki bulionu dodać 1 łyżeczkę żelatyny i otrzymaną galaretką polać naszą ‘’ stefankę ‘’
    Pozostawić w lodówce parę godzin.

Porady

Smardze, to drugie z najwspanialszych grzybów świata, które mogą zastąpić trufle. Przeglądając dalej nasze portfele, myślę, że przekładaniec ziemniaczano-borowikowy, też zadowoli nasze kubki smakowe. Początkowo tartoufle, cartoufle czyli ziemniak znany był jako karma dla zwierząt. Uważano, że jest szkodliwy dla człowieka. Dopiero w XVIIIw. ziemniak znalazł orędownika w osobie LudwikaXVI i znalazł się na francuskich stołach i króluje do dzisiaj nie tylko we Francji. Ziemniak jest warzywem bardzo odżywczym, bogatym w skrobię i witaminę C.

Komentarze

Podobne przepisy