Sorbet bazyliowy z kardamonem

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Romantyczny sorbet bazyliowy z karadmonem. Deser w sam raz na walentynkowy wieczór. Przepis autorstwa Macieja Wawryniuka, szefa kuchni firmy Kamis.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - woda: 150 mililitrów
    - cukier: 50 gramów
    - sok z cytryny: 50 mililitrów
    - wino (białe wytrawne): 100 mililitrów
    - lody (śmietankowe): 5 łyżek
    - bazylia (świeża): 1 sztuka
    - kardamon (owoce Specialite Kamis): 1 szczypta

Sorbet bazyliowy z kardamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotować z cukrem, sokiem z cytryny, ziarenkami z 3-5 owoców kardamonu, wystudzić, zamrozić.
  • 2. Zamrożony syrop zmiksować blenderem z lodami, świeżą bazylią, dodając w trakcie miksowania wino.
  • 3. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu w kieliszkach do szampana. Można podawać z truskawkami. Doskonałe na deser na walentynkową kolację! Życzymy niesamowitych wrażeń:-)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy