ŚMIETANKOWIEC

0 (0 ocen)

Dostałam ten przepis od koleżanki, placek jest pyszny i każdy będzie się nim zajadał

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka cukru
    4 jajka
    szklanka mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    dowolny zapach
    łyżka octu

    Masa:
    1/2 litra kwaśnej śmietany
    3 galaretki (czerwona, zielona, żółta)
    czubata łyżeczka żelatyny
    1/2 szklanki cukru pudru

Śmietankowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Ubić pianę z białek, ubijając dodaj cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i aromat, wlej ciasto na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną pergaminem formę o wym. 25x30 cm. Piec w temp. 180 przez 30-40 minut.
  • 2. Masa: Każdą galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i w osobnych naczyniach i poczekaj aż czerwona i zielona galaretka stężeje. Następnie żółtą galaretkę ostudź (żeby nie była bardzo płynna ani stężała) dodaj do śmietanki i wymieszaj z cukrem. Galaretki czerwoną i zieloną pokrój w średnią kostkę dodaj je do masy śmietanowej i poczekaj aż całość lekko stężeje
  • 3. Śmietankowiec: Upieczony i wystudzony biszkopt przekrój na 3 krążki i każdy posmaruj masą śmietanową. Na wierzch ułóż warstwę śmietany i udekoruj ciasto kawałkami kolorowej galaretki i wstaw do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy