Śmieszny Motylek Weroniki

0 (0 ocen)

Bardzo pyszny Motylek z kremu i galaretek i wiśniami

Składniki:

  • Ciasto na biszkopt:
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    1/2 litra mleka
    4 łyżki kaszki manny
    1 szklanka cukru
    1 kostka Kasi

    Galaretki do ozdoby na 1/2 l wody
    owoce do dekoracji np. wiśnie
    i dżem do ciasta do przekładania

Śmieszny motylek weroniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy na sztywną pianę z cukrem dodajemy żółtka i ubijamy. Dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy ręcznie.
    Wlewamy na blaszkę i pieczemy.
  • 2. Gotujemy mleko z cukrem jak zacznie się gotować dodajemy kaszki i mieszamy. Jak ostygnie rozcieramy z Kasią i dodajemy 2 łyżeczki kwasku
    cytrynowego do smaku i miksujemy to.
  • 3. Gotujemy wodę do galaretki i rozpuszczamy 2 rodzaje galaretki w osobnych miskach i studzimy. potem będziemy ją dekorować motylka skrzydła .
  • 4. Z upieczonego ciasta wycinamy pół okrągłe kształty motylka czyli skrzydła , a to co zostanie to będzie na brzuszek i na głowę. Ciasto przekrawamy na 3 części i skrapiamy alkoholem do smaku.
  • 5. Dół ciasta smarujemy kremem i kładziemy na nie wiśnie potem kładziemy 2 warstwę biszkoptu i smarujemy dżemem z śliwek, i kładziemy 3 warstwę i dekorujemy galaretkę i kremem kontury skrzydeł. brzuszek i głowę smarujemy kremem i posypujemy gotową posypką lub czekoladą. Czółka można zrobić z skórki od chleba.

Komentarze

Podobne przepisy