Smażone jabłka w cieście cynamonowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Cynamon i jabłka duet idealny.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 duże jabłka
    1 jajko
    3 łyżki gęstej śmietany
    odrobina mleka
    2-3 łyżki mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka cynamonu
    1 płaska łyżeczka cukru
    przyprawa do dań słodkich Kamis
    dżem malinowy (lub inny)
    olej do smażenia

Smażone jabłka w cieście cynamonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić na ok 1-1,5 centymetrowe plastry.
    Z każdego plastra nożykiem wykroić gniazda nasienne aby powstała dziurka.
    Z pozostałych składników (oprócz dżemu) zrobić ciasto bardzo podobne do naleśnikowego, ale lekko gęstsze aby dobrze obtoczyło plastry jabłek.
    Jabłka zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
    Po usmażeniu nadmiar tłuszczu odsączamy papierowym ręcznikiem i przekładamy na talerz.
    Każdy plaster dekorujemy w utworzonej dziurce dżemem, ewentualnie miętą lub melisą.
    Podajemy na ciepło.

Porady

Komentarze

Podobne przepisy