Ciastka Słoneczka

0 (0 ocen)

Pyszne lukrowane ciasteczka z orzechowym kremem obtoczone w kokosie.

Składniki:

  • Słoneczka:
    30 dkg mąki
    3 żółtka
    25 dkg margaryny (Palma, Kasia)
    1 cukier waniliowy

    Lukier do słoneczek:
    2 białka
    30 dkg cukru pudru

    Krem:
    120g masła
    10 dkg orzechów
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru kryształu

    Dodatkowo:
    wiórki kokosowe

Ciastka słoneczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoneczka:
    Mąkę, żółtka, margarynę oraz cukier waniliowy siekamy ze sobą i zagniatamy ciasto. Schładzamy w lodówce min. 30 minut. W tym czasie przygotowujemy lukier ucierając białka z cukrem pudrem.
    Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 2-3mm i wycinamy krążki kieliszkiem lub małą literatką. Każdy smarujemy cieniutko lukrem i przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy w temp 180st C. na złoty kolor (ok 15 minut).
  • 2. Krem:
    Zmielone lub drobno posiekane orzechy zalewamy mlekiem i dodajemy cukier. Smażymy na małym ogniu ciągle mieszając by się nie przypaliło do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce przestudzonych orzechów. Ucieramy do połączenia składników. Smarujemy jedno ciasto i przykładamy drugim, a na końcu obtaczamy w wiórkach kokosowych.

Porady

Do kremu możemy dodać odrobinę likieru orzechowego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy