Słodkie trójkąciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg zmielić lub przecisnąć przez praskę. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać twaróg, miękką margarynę i żółtko. Siekać nożem tak długo, aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec zagnieść ręką, aby powstało gładkie ciasto.
2.Ciasto cienko rozwałkować. Wykrawać nożem kwadraty o boku ok. 8 cm. Na środek każdego kwadratu położyć pół łyżeczki marmolady. Ciasto składać po przekątnej, aby powstał trójkątny pierożek. Dokładnie zlepić boki.
3.Piec w piekarniku, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Porady
Z tej porcji wychodzi niewiele ciasteczek. Ja zazwyczaj robię 4 porcje. Jest wtedy sporo roboty, ale słodkiej przyjemności wystarcza na dłużej.
Komentarze