Śliwki na rauszu z marcepanem i czekoladą.

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealna słodycz na zimowe wieczory.

  • 60 min

Składniki:

  • około 15 śliwek suszonych
    wódka
    200 gram tartych migdałów
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 aromat migdałowy
    1/4 szklanki amaretto
    1 czekolada gorzka

Śliwki na rauszu z marcepanem i czekoladą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki zalewamy wódką ( tak aby się całe moczyły) i zostawiamy na noc. Na kolejny dzień śliwki osuszyć na papierowym ręcznikiem.Do tartych migdałów dodajemy cukier puder, aromat migdałowy i amaretto. Mieszamy składniki aby uzyskać jednolitą masę. Kształtujemy w dłoniach małe kuleczki, które spłaszczamy i do środka wkładamy śliwkę. Gotowe śliwki z marcepanem zanurzamy w rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladzie. Wykładamy je na papier i wstawiamy do lodówki.

Komentarze

Podobne przepisy