Serki pleśniowe w ziołach

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 5 min

Dla tych, którym znudziły się tradycyjne grillowane potrawy, camembert będzie idealnym pomysłem na wzbogacenie menu. Ten aromatyczny ser dosłownie rozpływa się w ustach.

  • 5 min

Składniki:

  • ● 4 serki pleśniowe typu camembert o smaku naturalnym (po 12 dag)
    ● słodko-pikantny sos chili
    ● suszony tymianek
    ● suszona bazylia
    ● suszone oregano
    ● świeża bazylia do dekoracji
    ● 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek

Serki pleśniowe w ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Serki pleśniowe w ziołach 1. Serki smarujemy z każdej
    strony olejem. Suszone zioła
    mieszamy i dokładnie oprószamy
    serki.
  • 2. Każdy serek kładziemy
    na większym kawałku folii aluminiowej.
    Z folii formujemy sakiewkę
    tak, aby jej brzegi były
    szczelnie zawinięte.
  • 3. Układamy na rozgrzanym
    ruszcie i pieczemy tak długo,
    aż serki napuchną, lekko się
    zrumienią i będą miękkie.
    Ewentualnie możemy piec serki
    około 10-15 minut w piekarniku
    rozgrzanym do temperatury
    180 °C.
  • 4. Gorące serki ostrożnie odwijamy
    z folii i wykładamy
    na talerz. Polewamy s łodko-
    -pikantnym sosem chili. Dekorujemy
    umytymi i osuszonymi
    listkami bazylii

Porady

● Serki najlepiej smakują z żurawiną i pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2010

Komentarze

Podobne przepisy