Sałatka z sosem twarogowo-ziołowym

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Sałatka energetyczna. Pomidory,sałata z grządki, świeże zioła, świeże jajka, zdrowa oliwa, pyszny gęsty sos na bazie białego sera. Do tego oliwki i wędlina. Lekko i zdrowo.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • -jajka : 6 sztuk
    -sałata masłowa : główka
    -oliwki zielone nadziewane pastą paprykową : 15 sztuk
    -pomidory sezonowe krajowe : 3-4 sztuki
    -schab w ziołach lub salami : 4 plastry
    -oliwa z oliwek : 1 łyżka
    -pieprz czarny mielony : 0,5 łyżeczki

    sos twarogowo-ziołowy:
    -jogurt bałkański lekki : 2-3 łyżki
    -twaróg w kostce chudy lub półtłusty : 200 g
    -oregano świeże : 3 gałązki
    -oregano suszone : 1 łyżeczka
    -sól : 0,5 łyżeczki
    -pieprz ziołowy mielony : 0.5 łyżeczki
    -cukier : 0,5 łyżeczki

Sałatka z sosem twarogowo-ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na półtwardo ( od chwili wrzenia wody 4 minuty), obrać, pokroić w ćwiartki. Plastry schabu lub salami pokroić na pół, zwinąć w ruloniki.
  • sałata masłowa 2. Sałatę umyć, porwać na mniejsze części. Oliwki pokroić na pół. Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki, polać oliwą, posypać pieprzem.
  • 3. Składniki sosu zmiksować w blenderze.
  • sałatka z gęstym sosem z białego sera i ziół 4. Na talerzu ułożyć liście sałaty, polać sosem. Na wierzchu rozłożyć w podobnych odstępach jajka, pomidory, oliwki, ruloniki wędliny. Udekorować listkami świeżych ziół. Podawać z pieczywem lub domowymi grzankami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy