Ryż z kiełbasą i ziołami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Danie to sam wymyśliłem i zyskało uznanie mojej żonki :-) Jest proste, szybkie do przygotowania a aromat i smak są rewelacyjne!

  • 30 min

Składniki:

  • - 2 woreczki ryżu
    - średnia cebula
    - czerwona papryczka
    - ok. 250g kiełbasy (najlepiej smakuje mi "spod strzechy" ale może być każda nadająca się do podsmażenia)
    - NAJWAŻNIEJSZE!!!! - przyprawy: pieprz, jarzynka, magii, kolendra, tymianek, oregano

Ryż z kiełbasą i ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotuję dwa woreczki ryżu zgodnie z instrukcją na opakowaniu - co ryż to inaczej piszą
  • 2. Na patelni rozgrzewam smalec i dodaję pokrojoną w kostkę kiełbaskę i drobno posiekaną cebulkę.Dusimy...
  • 3. Kiedy już kiełbaska i cebulka lekko się zmiękczy dodajemy papryczkę pokrojoną w kosteczkę i dusimy całość.
  • 4. Kiedy całość już puściła soki dodajemy przyprawy i zioła - ja sypię na oko - po szczypcie ziół, troszkę magii i jarzynki.
  • got 5. Podduszamy ok.5min i na patelnie dodajemy ugotowany ryż. Całość dokładnie mieszamy, delikatnie podsmażając i podajemy na talerzyki. SMACZNEGO !!!

Porady

Można gotowe danie jeść z ketchupem lub delikatnym sosem czosnkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy