Ptasie mleczko

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Małgorzata i Grzegorz Kuświkowie zaprosili nas do Gdyni na pyszny i lekki jak piórko deser.

Składniki:

  • ● puszka gotowanego skondensowanego mleka kakaowego
    ● op. biszkoptów
    ● kostka masła
    ● 1-2 łyżeczki żelatyny
    ● 250 ml śmietanki 30-proc.
    ● 2 waniliowe serki homogenizowane
    ● 2 czerwone galaretki
    ● 20 dag truskawek
    ● łyżka cukru pudru

Ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę wykładamy
    biszkoptami. Mleko miksujemy
    z masłem. Dodajemy
    rozpuszczoną w małej ilości
    wrzącej wody żelatynę.
    Mieszamy. Masą zalewamy
    biszkopty. Odstawiamy do
    zastygnięcia.
  • 2. Galaretki rozpuszczamy
    w ok. 450 ml wrzątku. Śmietankę
    ubijamy. Mieszamy
    z cukrem pudrem, serkami
    i połową tężejącej galaretki.
    Masę wykładamy na ciasto.
    Schładzamy, aby stężała.
    Na wierzchu układamy
    przekrojone na pół owoce.
    Zalewamy resztą galaretki.

Porady

Można też użyć słodzonego mleka skondensowanego. Wówczas puszkę gotujemy 3 godziny, studzimy i dodatkowo miksujemy z 2 łyżkami kakao.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2011

Komentarze

Podobne przepisy