Delikatny biszkopt, jabłkowy mus z dodatkiem galaretki, bita śmietana oraz galaretka- niebo w gębie.
Składniki:
Biszkopt : ( kwadratowa forma o boku 24 cm )
5 jajek
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie powoli wsypać cukier i kolejno żółtka. Do tego przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez około 30 min.
Masa jabłkowa:
7 dużych jabłek
5 łyżek cukru
2 opakowania galaretki cytrynowej
Jabłka obrać,pokroić na ćwiartki, zasypać cukrem i zalać szklanką wody. Gotować kilka minut aż zmiękną. Następnie zblendować na mus. Wsypać dwie galaretki (suche) i dokładnie wymieszać. Wystudzić i czekać aż stężeje. Następnie wylać na biszkopt.
Ponadto:
500 ml śmietany 36%
2 galaretki o dowolnym smaku
Przekładaniec jabłkowo- śmietanowy z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śmietanę ubić na sztywno. Następnie rozsmarować na masie jabłkowej ( musi być całkowicie ściągnięta).
Galaretki rozrobić w 800 ml gorącej wody. Odstawić do stężenia. Wylać na ubitą śmietanę.
Komentarze