Przekładaniec jabłkowo- śmietanowy z galaretką

0 (0 ocen)

Delikatny biszkopt, jabłkowy mus z dodatkiem galaretki, bita śmietana oraz galaretka- niebo w gębie.

Składniki:

  • Biszkopt : ( kwadratowa forma o boku 24 cm )
    5 jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie powoli wsypać cukier i kolejno żółtka. Do tego przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez około 30 min.

    Masa jabłkowa:
    7 dużych jabłek
    5 łyżek cukru
    2 opakowania galaretki cytrynowej

    Jabłka obrać,pokroić na ćwiartki, zasypać cukrem i zalać szklanką wody. Gotować kilka minut aż zmiękną. Następnie zblendować na mus. Wsypać dwie galaretki (suche) i dokładnie wymieszać. Wystudzić i czekać aż stężeje. Następnie wylać na biszkopt.

    Ponadto:
    500 ml śmietany 36%
    2 galaretki o dowolnym smaku

Przekładaniec jabłkowo- śmietanowy z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę ubić na sztywno. Następnie rozsmarować na masie jabłkowej ( musi być całkowicie ściągnięta).
    Galaretki rozrobić w 800 ml gorącej wody. Odstawić do stężenia. Wylać na ubitą śmietanę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy