Intensywny aromat kawy w podwójnym wydaniu. Mocne espresso i delikatne latte w jednym. Rozpływająca się w ustach, ciekawie wyglądająca, sprawdza się na każdej imprezie.
30 min
Składniki:
warstwa kawowa ciemna:
pół łyżeczki żelatyny
3/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
50 ml wody
1/4 łyżeczki cukru
warstwa jasna:
250 ml śmietany kremówki
100 ml mleka
łyżeczka żelatyny
łyżeczka cukru pudru
1/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Podwójnie kawowa panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warstwa kawowa ciemna: Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody i odstawiamy. Kawę rozpuszczamy w wodzie z cukrem, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Rozlewamy do pojemniczków tak żeby warstwa stanowiła 1/3 wysokości deseru przy mocnym aromacie lub /5 przy słabszym aromacie. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Warstwa jasna: żelatynę rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody i odstawiamy. W rondelku gotujemy śmietanę z mlekiem, dodajemy cukier i zaraz po zagotowaniu zdejmujemy z ognia. Rozpuszczamy żelatynę i kawę rozpuszczalną i odstawiamy do wystygnięcia. Wlewamy do naczyń z ciemna warstw. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Komentarze