Podwójnie kawowa panna cotta

0 (0 ocen)

  • 30 min

Intensywny aromat kawy w podwójnym wydaniu. Mocne espresso i delikatne latte w jednym. Rozpływająca się w ustach, ciekawie wyglądająca, sprawdza się na każdej imprezie.

  • 30 min

Składniki:

  • warstwa kawowa ciemna:
    pół łyżeczki żelatyny
    3/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    50 ml wody
    1/4 łyżeczki cukru
    warstwa jasna:
    250 ml śmietany kremówki
    100 ml mleka
    łyżeczka żelatyny
    łyżeczka cukru pudru
    1/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Podwójnie kawowa panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warstwa kawowa ciemna: Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody i odstawiamy. Kawę rozpuszczamy w wodzie z cukrem, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Rozlewamy do pojemniczków tak żeby warstwa stanowiła 1/3 wysokości deseru przy mocnym aromacie lub /5 przy słabszym aromacie. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
    Warstwa jasna: żelatynę rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody i odstawiamy. W rondelku gotujemy śmietanę z mlekiem, dodajemy cukier i zaraz po zagotowaniu zdejmujemy z ognia. Rozpuszczamy żelatynę i kawę rozpuszczalną i odstawiamy do wystygnięcia. Wlewamy do naczyń z ciemna warstw. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Komentarze

Podobne przepisy

5 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kawowa panna cotta

5 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kawowa panna cotta

kada Idealny deser dla amatorów małej czarnej. 2 godz.

4.8 (224 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Panna cotta z musem truskawkowym

0 (0 ocen)

Kawowa Panna Cotta