Placuszki z ricottą i jagodami

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pulchne, mięciutkie, w sam raz na niedzielne śniadanie. Pachnące wanilią i pomarańczami. Bez dodatku proszku do pieczenia.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ricotta: 250 gramów
    - jaja: 2 sztuki
    - cukier waniliowy (najlepszy taki z prawdziwą wanilią): 2 łyżki
    - mąka: 50 gramów
    - skórka z pomarańczy: 1 łyżeczka
    - masło (rozpuszczone): 2 łyżki

Placuszki z ricottą i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja rozdzielamy. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy ricottę, ucieramy dalej, dodajemy mąkę, rozpuszczone masło, delikatnie mieszamy. Do masy serowej dodajemy po łyżce piany i mieszamy tak, aby ciasto nie straciło puszystości. Smażymy na oleju na złoty kolor.

    Posypujemy cukrem pudrem i podajemy z jagodami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy