Placuszki z jabłkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gdy mój syn Bartek nie ma apetytu, zawsze daje się skusić na te placuszki. To jego ulubione i bardzokaloryczne danie.

Składniki:

  • ● 1 jajko
    ● 3 płaskie łyżki mąki
    ● małe op. kwaśnej śmietany 12-proc.
    ● 1-2 łyżeczki cukru
    ● szczypta soli
    ● 2 jabłka
    ● olej
    ● maliny do dekoracji
    ● cukier puder do posypania

Placuszki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy, wykrawamy
    gniazda nasienne, miąższ
    kroimy na cienkie plasterki (im
    są mniejsze, tym lepiej zespalają
    się z ciastem).
  • 2. W miseczce rozkłócamy jajko,
    dokładnie mieszamy ze
    śmietaną, mąką, cukrem i solą.
    Gdy ciasto będzie jednolite,
    dodajemy pokrojone jabłka
    i jeszcze raz mieszamy.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy
    tłuszcz i łyżką nakładamy placuszki.
    Smażymy z obu stron,
    aż się ładnie zrumienią, i dekorujemy
    owocami. Posypujemy
    cukrem pudrem i od razu podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2008

Komentarze

Podobne przepisy