Placuszki miętowe z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 5 min

Prosty i szybki deser.

  • 5 min

Składniki:

  • 1 jajko
    0,5 szklanki mąki
    Łyżka śmietany
    Ćwierć szklanki mleka
    2 łyżki cukru pudru
    Bita śmietana
    0,5 łyżeczki suszonej mięty
    truskawki
    Olej

Placuszki miętowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Miętowe 1. Oddzielamy białko od żółtka, białko ubijamy na sztywną pianę.
    W misce mieszamy mąkę, śmietanę, mleko, cukier puder, żółtko i miętę, pod koniec dodajemy ubite białko. Gdyby masa była za gęsta lub za rzadka dodajemy odrobinę mleka lub mąki.
    Na patelni rozgrzewamy olej, i smażymy placuszki z obu stron na rumiano.
    Podajemy z bitą śmietaną i truskawkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy