Pieczone jabłuszka z cynamo

0 (0 ocen)

  • 45 min

Ten przepis jest szczególny memu sercu , robiłam je pierwszy raz w życiu ale dostałam przepis od mojej mamy która w gotowanie dla nas swoich córek wkładała zawsze całe serce:)

  • 45 min

Składniki:

  • 4 duże jabłka
    50 g mieszanych owoców kandyzowanych
    4 łyżki rodzynek
    30 g cukru
    2 łyżki płynnego miodu
    50 g migdałów
    szczypta cynamonu
    70g masła
    150ml wina lub tokaju

Pieczone jabłuszka z cynamo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Jabłka umyć , osuszyć i nożem zrobić na skórce ozdobne nacięcie. Usunąć gniazda nasienne.Następnie jabłka ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem .
    2. przygotować nadzienie : Owoce bardzo drobno posiekać i wymieszać z rodzynkami , cukrem miodem ,posiekanymi migdałami i cynamonem. Napełnić jabłka i na każdym umieścić po porcji masła. Do naczynia wlać wino. Jabłka piec ok 30 minut .Wyjąć i najlepiej podawać na gorąco . Można polać je sosem waniliowym .

Komentarze

Podobne przepisy