Ten przepis jest szczególny memu sercu , robiłam je pierwszy raz w życiu ale dostałam przepis od mojej mamy która w gotowanie dla nas swoich córek wkładała zawsze całe serce:)
45 min
Składniki:
4 duże jabłka
50 g mieszanych owoców kandyzowanych
4 łyżki rodzynek
30 g cukru
2 łyżki płynnego miodu
50 g migdałów
szczypta cynamonu
70g masła
150ml wina lub tokaju
Pieczone jabłuszka z cynamo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Jabłka umyć , osuszyć i nożem zrobić na skórce ozdobne nacięcie. Usunąć gniazda nasienne.Następnie jabłka ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem .
2. przygotować nadzienie : Owoce bardzo drobno posiekać i wymieszać z rodzynkami , cukrem miodem ,posiekanymi migdałami i cynamonem. Napełnić jabłka i na każdym umieścić po porcji masła. Do naczynia wlać wino. Jabłka piec ok 30 minut .Wyjąć i najlepiej podawać na gorąco . Można polać je sosem waniliowym .
Komentarze