Pieczarkowy kurczak z surówką z pekinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka oczyszczamy,myjemy,wkładamy do garnka,zalewamy wodą,wrzucamy cała obrana cebulkę,pieprz ziarnisty,ziele angielskie,,listek laurowy,pietruszke,posypujemy przyprawa uniwersalna.Na małym ogniu,gotujemy ok.40 minut.
2.Wyciagamy kurczaka,układamy na blaszce,posypujemy sola,pieprzem,zapiekmu ok 15 minut w piekarniku,zeby sie zarumienił
3.Pieczarki kroimy w plasterki,wykładamy na patelnie do duszenia ,podsmażamy az sie zarumienią,dodajemy pokrojoną w kosteczke cebulke,dalej podsmażamy.
4.Kiedy pieczarki i cebulka nabiorą ładnego kolorku,podlewamy rosołem w którym się gotował kurczak.W miseczkę wlewamy śmietane,łaczymy z 1,4 szkl.zimnej wody,rozkłocamy,dodajemy troszkę ciepłego wywaru zpatelni,mieszamy,czynnosc powtarzamy kilka razy(nie wlewamy smiatany od razu,zeby sie nie zwazyła).Dodajemy do wywaru na patelni.Mieszamy,wykładamy na patelnię kawałki zarumienionego kurczaka.Chwilkę podgotowujemy do wrzenia.Wyłaczamy.Podajemy z ziemniaczkami i surówką.Kurczaka polewamy pieczarkowym sosem
5.Surówka:drobniutko szatkujemy pekinkę,wkrajamy 1 mała cebulkę,solimy,mieszamy ze smietaną
Komentarze