PIECZARKOWY KURCZAK Z SURÓWKĄ Z PEKINKI

0 (0 ocen)

  • 5 min

Nowa alternatywa dla podudzi kurczaka.Mięciutka,soczysta,smaczna,pyszna...potrawa

  • 5 min

Składniki:

  • 5udek kurczaka
    ,opakowanie 0,5 kg pieczarek,
    2 cebule
    ,sol,
    pieprz
    pieprz ziarnisty
    listek laurowy,
    ziele angielskie
    pietruszka
    , przyprawa uniwersalna,duza smietana 18%.olej do smażenia
    surówka;
    1kapusta pekinka
    1mała cebulka
    sól,smietana

Pieczarkowy kurczak z surówką z pekinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • udka w rosole 1. Udka oczyszczamy,myjemy,wkładamy do garnka,zalewamy wodą,wrzucamy cała obrana cebulkę,pieprz ziarnisty,ziele angielskie,,listek laurowy,pietruszke,posypujemy przyprawa uniwersalna.Na małym ogniu,gotujemy ok.40 minut.
  • 2. Wyciagamy kurczaka,układamy na blaszce,posypujemy sola,pieprzem,zapiekmu ok 15 minut w piekarniku,zeby sie zarumienił
  • pieczarki,cebulka 3. Pieczarki kroimy w plasterki,wykładamy na patelnie do duszenia ,podsmażamy az sie zarumienią,dodajemy pokrojoną w kosteczke cebulke,dalej podsmażamy.
  • kurczak w sosie 4. Kiedy pieczarki i cebulka nabiorą ładnego kolorku,podlewamy rosołem w którym się gotował kurczak.W miseczkę wlewamy śmietane,łaczymy z 1,4 szkl.zimnej wody,rozkłocamy,dodajemy troszkę ciepłego wywaru zpatelni,mieszamy,czynnosc powtarzamy kilka razy(nie wlewamy smiatany od razu,zeby sie nie zwazyła).Dodajemy do wywaru na patelni.Mieszamy,wykładamy na patelnię kawałki zarumienionego kurczaka.Chwilkę podgotowujemy do wrzenia.Wyłaczamy.Podajemy z ziemniaczkami i surówką.Kurczaka polewamy pieczarkowym sosem
  • 5. Surówka:drobniutko szatkujemy pekinkę,wkrajamy 1 mała cebulkę,solimy,mieszamy ze smietaną

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy