owsianki z bakaliami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszne, bardzo kruche ciasteczka. Łatwe do zrobienia. Można użyć swoich ulubionych bakalii, ja dodałam kandyzowaną skórkę pomarańczową i suszoną żurawinę. Z jednej porcji ciasta wyszło mi 27 sporej wielkości ciastek. Zniknęły w mgnieniu oka.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych
    1/2 szklanki mąki żytniej razowej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 kostka margaryny bardzo zimnej
    1 łyżka oleju
    1 łyzka śmietany 12%
    suszona żurawina
    skórka pomarańczowa kandyzowana
    1/2 tabliczki mlecznej czekolady
    1 1/2 tabliczki białej czekolady
    4 łyżki cukru pudru

Owsianki z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki oprócz czekolady zagnieśc szybko na jednolite ciasto. Wmieszać do ciasta pokrojona czekolade mleczna i 1/2 tabliczki białej. Włożyć do zamrażarki na 10 minut.
  • 2. Wyjąć ciasto i formowac dłońmi kulki, spłaszczać widelcem na blaszce wyłożonej papierem. Piec w 190*C około 15-20 minut. Wystudzic na kratce.
  • 3. Pozostałą białą czekolade rozpuscić w kąpieli wodej, polać ciastka, udekorowac bakaliami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy