Napoleonki mięsne

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię zapiekanki i chętnie je przygotowuję. Mają ponadto tę zaletę, że mogą być i na obiad, i na kolację.

Składniki:

  • ● 1/2 kg filetów z kurczaka
    ● 1/2 kg mięsa mielonego
    ● 1/2 kg pieczarek
    ● 1 op. śmietany kremówki 30-proc.
    ● op. sosu bolognese
    ● cebula
    ● oliwa
    ● sól
    ● pieprz
    ● przyprawa uniwersalna
    ● ser żółty

Napoleonki mięsne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety lekko rozbijamy i posypujemy przyprawa uniwersalna. Na oliwie podduszamy
    cebulkę i pieczarki, osobno podsmażamy mięso
    mielone, przyprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Naczynie żaroodporne
    smarujemy oliwą. Układamy
    warstwami: filety, podsmażone
    mięso mielone
    oraz pieczarki z cebulką.
  • 3. Kremówkę ubijamy,
    wsypujemy sos i nadal
    ubijamy. Wykładamy na
    wierzch zapiekanki i wstawiamy
    do piekarnika nagrzanego
    do temperatury
    180 °C na ok. 30 minut.
    Pod koniec pieczenia posypujemy
    startym serem
    i chwilę zapiekamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_03-2009

Komentarze

Podobne przepisy