Naleśniki owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płatki owsiane blendujemy na mąkę. Wszystkie składniki wsypujemy, wlewamy do wysokiej miski lub garnka i mieszamy łyżką do połączenia składników. Następnie mieszamy mikserem lub trzepaczką ok. 2-3 minut. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na ok. 15 minut.
Patelnię z nieprzywierająca powłoką rozgrzewamy (nie natłuszczamy w żaden sposób, jeżeli dobrze rozgrzejemy patelnię, naleśniki nie przywrą ani się nie spalą) i chochlą nalewamy ciasto. Najlepiej patelnię unieść i lekko przechylić, aby ciasto ładnie rozlało się po całej powierzchni. Smażyć ok. 1-2 minut. Następnie przewracamy naleśnika na drugą stronę, najlepiej łopatką i smażymy jeszcze ok. pół minuty. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Porady
Ja nigdy nie dodaję cukru do ciasta, żeby każdy zjadł w takiej wersji, jaka mu odpowiada. Więc jak ktoś lubi na bardziej słodko to można osłodzić ciasto np. miodem.
Komentarze