Naleśniki Owsiane

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pysznie i zdrowo!

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na ok. 10 naleśników:


    2 szklanki płatków owsianych górskich (jeżeli używacie mąki owsianej, dajcie 1,5 szklanki)
    150 ml wody gazowanej
    200 ml mleka
    2 jajka
    2 łyżki oleju rzepakowego
    szczypta soli


    Ulubione dodatki – u mnie serek waniliowy, banan i świeży szpinak

Naleśniki owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki owsiane blendujemy na mąkę. Wszystkie składniki wsypujemy, wlewamy do wysokiej miski lub garnka i mieszamy łyżką do połączenia składników. Następnie mieszamy mikserem lub trzepaczką ok. 2-3 minut. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na ok. 15 minut.
    Patelnię z nieprzywierająca powłoką rozgrzewamy (nie natłuszczamy w żaden sposób, jeżeli dobrze rozgrzejemy patelnię, naleśniki nie przywrą ani się nie spalą) i chochlą nalewamy ciasto. Najlepiej patelnię unieść i lekko przechylić, aby ciasto ładnie rozlało się po całej powierzchni. Smażyć ok. 1-2 minut. Następnie przewracamy naleśnika na drugą stronę, najlepiej łopatką i smażymy jeszcze ok. pół minuty. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Porady

Ja nigdy nie dodaję cukru do ciasta, żeby każdy zjadł w takiej wersji, jaka mu odpowiada. Więc jak ktoś lubi na bardziej słodko to można osłodzić ciasto np. miodem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy