Nadziewany Bakłażan

0 (0 ocen)

  • 20 min

Bardzo Smaczne !

  • 20 min

Składniki:

  • 1 bakłażan
    1/2 średniej papryki
    4 pieczarki
    1 średnia cebula
    2 łyżki bułki tartej
    natka pietruszki
    1 jajo surowe
    sól, pieprz
    1/2 łyżki masła

Nadziewany bakłażan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana myjemy, odcinamy czubki , przekrajamy po długości na 2 połówki. Przepołowionego bakłażana wydrążamy pozostawiając wokół skóry niewielką ilość miąższu.Cebulę, pieczarki i wydrążony miążśz bakłażana drobno kroimy - dusimy na maśle, po chwili dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę , dusimy jeszcze chwilkę żeby odparować nadmiar wody.Podduszony i odparowany farsz przekładamy do miseczki żeby przestygł. Do ostudzonego farszu dodajemy 2 łyżki bułki tartej, 1 jajko drobno posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz- dokładnie mieszamy i napełniamy tym farszem wydrążone bakłażany.
    Pieczemy w piekarniku w 180-190 st.C około 45 do 50 minu

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy