Muffinki z wiśniami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Sos o świeżym posmaku mięty i cytryny dodaje muffinkom lekkości.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 2 szkl. mąki pszennej
    ● 1 szkl. drylowanych wiśni świeżych lub z kompotu
    ● 1/4 szkl. kakao
    ● 2/3 szkl. cukru
    ● 1 gorzka czekolada
    ● 1/2 margaryny
    ● 1/2 szkl. jogurtu nat.
    ● 2 rozkłócone jajka
    ● łyżeczka sody
    ● 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Sos: 1 szkl. mleka
    ● cukier waniliowy
    ● łyżka mąki ziemn.
    ● 1/2 szkl. śmietanki 18-proc.
    ● 3 żółtka
    ● 1/4 szkl. cukru
    ● kilka gałązek mięty
    ● sok z 1 cytryny

Muffinki z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztapiamy z czekoladą, studzimy. Dodajemy jogurt i jajka, mieszamy.
  • 2. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, kakao, cukier, sodę i proszek. Dodajemy masę czekoladową i wiśnie. Mieszamy. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, możemy dodać trochę jogurtu naturalnego. Ciasto wkładamy do wyłożonych papilotkami foremek do 3/4 wysokości. Pieczemy 25 minut w temp. 200 °C.
  • 3. Sos: żółtka ubijamy z cukrami, dodajemy śmietankę i mąkę. Mleko zagotowujemy z miętą. Listki usuwamy, mleko wlewamy do sosu i gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Dodajemy sok, mieszamy. Podajemy na ciepło lub na zimno do muffinek.

Notka redakcyjna

PPWS_12-2012

Komentarze

Podobne przepisy