1.Ciasto:
Składniki ciasta posiekać zagnieść i wstawić na godzinę do lodówki. Po ochłodzeniu ciasto rozwałkować. Wykroić z niego szklanką i foremka do babeczek krążki. Krążki wykrojone szklanką oblepiać na wysmarowaną tłuszczem zewnętrzna strona foremek i piec na złoty kolor. Wyciąć małym kieliszkiem środki z krążków wykrojonych foremką i upiec je. Uformować z rulonu ciasta ogonki grzybka. Koniuszki ogonków moczyć w białku i maku następnie upiec. Upieczone kapelusze polać czerwonym lukrem pozostawić do zastygnięcia . gdy czerwony lukier zastygnie zrobić kropki białym lukrem. Do kapeluszy nakładać krem i przykryć krążkiem z dziurką włożyć ogonek w dziurkę.
Krem:
Z mleka, cukru i mąki ugotować budyń. Ostudzony dodać do utartej margaryny.
Lukier biały:
Połączyć cukier z wodą tak aby powstał gęsty lukier.
Lukier czerwony:
Połączyć cukier z sokiem tak aby powstał gęsty lukier.
Komentarze