Mozaika serowo-truskawkowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

W kolorach bieli i czerwieni, w sam raz na EURO 2012, lub zwyczajnie na sezon truskawkowy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 paczka okrągłych biszkoptów lub spód biszkoptowy
    70 dag zmielonego białego sera
    500ml śmietany 30%
    1 kg truskawek
    3 galaretki truskawkowe
    1 szklanka cukru pudru
    4 łyżki żelatyny
    cukier lub aromat waniliowy

Mozaika serowo-truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. 2 galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody a trzecią według przepisu. Truskawki umyć, oberwać szypułki i zmiksować. Poza sezonem można użyć mrożonych. Dużą tortownicę lub kwadratową blaszkę wyłożyć biszkoptami. Blaszkę można wcześniej wyłożyć folią spożywczą aby masa serowa nie ciemniała od niej. Ser zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Śmietanę ubić na sztywno. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, dodać do sera i zmiksować. Ubitą śmietanę połączyć z masą serową. Truskawki wymieszać z tężejącymi galaretkami. Obie masy wylewać na przemian do blaszki (podobnie jak zebrę). Gdy całość stężeje, na wierzch wylać trzecią galaretkę. Odstawić w chłodne miejsce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy