Mozaika serowo-truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. 2 galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody a trzecią według przepisu. Truskawki umyć, oberwać szypułki i zmiksować. Poza sezonem można użyć mrożonych. Dużą tortownicę lub kwadratową blaszkę wyłożyć biszkoptami. Blaszkę można wcześniej wyłożyć folią spożywczą aby masa serowa nie ciemniała od niej. Ser zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Śmietanę ubić na sztywno. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, dodać do sera i zmiksować. Ubitą śmietanę połączyć z masą serową. Truskawki wymieszać z tężejącymi galaretkami. Obie masy wylewać na przemian do blaszki (podobnie jak zebrę). Gdy całość stężeje, na wierzch wylać trzecią galaretkę. Odstawić w chłodne miejsce.
Komentarze