Lody bananowe dla dorosłych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Banany umyć, osuszyć, obrać ze skórki, końce odkroić i odrzucić. Jajka umyć, sparzyć wrzątkiem i szybko ostudzić. Oddzielić żółtko od białek. Żółtka ubić z 2 łyżkami cukru. Zagrzać rum ( koniak ) , gorący wlać do ubitych żółtek i ubijać masę na małym ogniu i płytce ochronnej, dopóki nie zgęstnieje, odstawić. Banany pokroić, trochę odłożyć do dekoracji, a pozostałe kawałki zmiksowac z masą żółtkową. Z białek ubić sztywną pianę i ubijać dalej z dodawanym stopniowo pozostałym cukrem, aż piana stanie się lśniąca i elastyczna. Wymieszać ją wtedy z masą bananową, włożyć do pojemnika, zamknąć, wstawić do zamrażalnika. Po upływie 30 minut wyjąć, ubić trzepaczką i ponownie wstawić do zamrażalnika na około 1 godzinę. Jeżeli po tym czasie lody nie są dostatecznie zamrożone, zwiększyć czas zamrażania. Podawać udekorowane odłożonymi kawałkami bananów.
Komentarze