Limonkowe szaszłyki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Moja córka bardzo lubi to niskokaloryczne danie.

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
    4 łyżki dżemu lub marmolady cytrynowej
    1,5 łyżeczki białego octu winnego
    1/2 łyżeczki startej skórki z limonki
    łyżka soku z limonki
    sól
    pieprz

Limonkowe szaszłyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Limonkowe szaszłyki 1. Mięso myjemy i osuszamy. Kroimy wzdłuż w cienkie paski i nabijamy na patyki do szaszłyków tak, by tworzyło harmonijkę. Szaszłyki układamy na
    ruszcie piekarnika wyłożonym folią aluminiową.
  • 2. Z dżemu, octu, skórki i soku z limonki robimy sos. Doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy mięso z jednej strony.
  • 3. Piekarnik z włączoną funkcją grilla rozgrzewamy do temp. 180 °C. Szaszłyki opiekamy 5 minut. Odwracamy, smarujemy pozostałym sosem i pieczemy kolejne 5 minut, aż się zrumienią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2011

Komentarze

Podobne przepisy