Lazurowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:
Ucieramy 3 jajka i szklankę cukru do momentu roztopienia cukru, następnie dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżkę maki ziemniaczanej oraz pszennej. W ten sam sposób pieczemy 3 placki biszkoptowe.
Roztapiamy 4 galaretki w 6 szklankach wody, odstawiamy do stężenia.
MASA:
Białka i cukier energicznie ucieramy w naczyniu na wolnym ogniu tak by cukier roztopił się , gdy to się stanie ubijamy pianę mikserem do twardości.
Następnie do utartej margaryny dodajemy po jednej łyżce pianę z białek.
Warstwowo układamy biszkopt,potem masę i galaretkę.
Na koniec zrumieniamy wiórki kokosowe smażąc je z cukrem na maśle.
Gotowe ciastko odstawiamy do lodówki by stężało.
Porady
Do masy mozna dodać szczyptę kwasku cytrynowego do podkreslenia smaku.
Komentarze