Kurczak Arabski

0 (0 ocen)

  • 50 min

Często go przygotowuje na wieczory ze znajomymi,a zaraziłam się kuchnią arabską przebywając w Tunezji.

  • 50 min

Składniki:

  • -cała pierś kurczaka
    -2 czerwone cebule
    -2 marchewki
    -szklanka bulionu drobiowego
    -olej lub oliwa
    - po pół łyżeczki: imbir,kurkuma,cynamon,słodka papryka
    - połowa kaszy kuskus przygotowana tak jak na opakowaniu

Kurczak arabski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. -umyty,osuszony kurczak pokroić w większą kostkę i obsypać przyprawami odstawić do lodówki na około 30min. cebulę pokroić w półksiężyce i podsmażyć na oliwie.dodać mięso.Gdy mięso będzie lekko podsmażone dodać pokrojone w plasterki marchew. Całość zalać szklanką bulionu.Dusić około 20min tak by marchew była miękka.
    podawać z kaszą.

Porady

można również zamiast kaszy dodać ryż.

Komentarze

Podobne przepisy