Często go przygotowuje na wieczory ze znajomymi,a zaraziłam się kuchnią arabską przebywając w Tunezji.
50 min
Składniki:
-cała pierś kurczaka
-2 czerwone cebule
-2 marchewki
-szklanka bulionu drobiowego
-olej lub oliwa
- po pół łyżeczki: imbir,kurkuma,cynamon,słodka papryka
- połowa kaszy kuskus przygotowana tak jak na opakowaniu
Kurczak arabski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.-umyty,osuszony kurczak pokroić w większą kostkę i obsypać przyprawami odstawić do lodówki na około 30min. cebulę pokroić w półksiężyce i podsmażyć na oliwie.dodać mięso.Gdy mięso będzie lekko podsmażone dodać pokrojone w plasterki marchew. Całość zalać szklanką bulionu.Dusić około 20min tak by marchew była miękka.
podawać z kaszą.
Komentarze