Kotlety z jaj

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dostałem dużą ilość jajek wiejskich, jednak po jakimś czasie przejadła mi się jajecznica, jajko sadzone i omlety. Postanowiłem więc przygotować kotleciki z jaj

  • 60 min

Składniki:

  • jaja- 8 szt.
    bułka tarta- 2/3 szklanki
    mąka pszenna- 2 płaskie łyżki
    koperek- pół łyżeczki
    natka pietruszki- pół łyżeczki
    sól, pieprz
    olej do smażenia

Kotlety z jaj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 6 jaj włożyć do zimnej, osolonej wody i od momentu rozpoczęcia wrzenia, gotować 8 minut (czyli mówiąc krótko: ugotować na twardo).

    Ostudzone i obrane jaja zetrzeć do miski na tarce o dużych oczkach, wbić 2 surowe jaja, dodać mąkę i dwie łyżki bułki tartej (reszta posłuży nam do panierki). Dokładnie wymieszać masę, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekany koperek i natkę pietruszki (można użyć szczypioru).

    Formować małe kotleciki (1 kopiasta łyżka=1 kotlecik. Większe mogłyby się rozpadać), obtoczyć w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do złotobrązowego koloru.

Komentarze

Podobne przepisy