Dostałem dużą ilość jajek wiejskich, jednak po jakimś czasie przejadła mi się jajecznica, jajko sadzone i omlety. Postanowiłem więc przygotować kotleciki z jaj
60 min
Składniki:
jaja- 8 szt.
bułka tarta- 2/3 szklanki
mąka pszenna- 2 płaskie łyżki
koperek- pół łyżeczki
natka pietruszki- pół łyżeczki
sól, pieprz
olej do smażenia
1.6 jaj włożyć do zimnej, osolonej wody i od momentu rozpoczęcia wrzenia, gotować 8 minut (czyli mówiąc krótko: ugotować na twardo).
Ostudzone i obrane jaja zetrzeć do miski na tarce o dużych oczkach, wbić 2 surowe jaja, dodać mąkę i dwie łyżki bułki tartej (reszta posłuży nam do panierki). Dokładnie wymieszać masę, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekany koperek i natkę pietruszki (można użyć szczypioru).
Formować małe kotleciki (1 kopiasta łyżka=1 kotlecik. Większe mogłyby się rozpadać), obtoczyć w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do złotobrązowego koloru.
Komentarze