Kotleciki kolorowe pikantne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę namoczyć, dobrze odcisnąć, dodać do mięsa, wbić jajko, dodać przyprawy , zieloną cebulkę i bułkę tartą, zmiksować na gładką masę.
2.Boczek i papryki pokroić w paski.Boczek wrzucić na patelnię, a gdy się zrumieni dodać papryki, smażyć chwilę ,następnie osączyć z tłuszczu i ostudzić. Ostudzone dodać do masy i ponownie zmiksować, ale tak by pozostały widoczne kawałki.Zwilżonymi dłońmi formować okrągłe kotleciki.
3.Obtaczać je lekko w bułce tartej. Uformowane kotleciki smażyć na patelni z dwóch stron na złotobrązowy kolor.
Następnie przełożyć do większego rondla , dodać pastę pomidorową i rosołek. Dusić pod przykryciem około 10-15 minut. Podawać np. z ryżem.
Komentarze