KOTLECIKI KOLOROWE PIKANTNE

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pikantne kotleciki w pomidorowym sosie bardzo smakowały mojemu mężowi.

  • 45 min

Składniki:

  • - 1/2 kg mielonego mięsa z szynki

    - 1 kajzerka

    - 1 jajko

    - 20 dkg boczku

    - garść posiekanej zielonej cebulki

    - połowa czerwonej papryki

    - połowa żółtej papryki

    - pół łyżeczki chilli

    - pieprz

    - 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej

    - 2 łyżeczki przyprawy do grilla

    - 8 łyżek bułki tartej

    - kartonik (200-250 g) pasty pomidorowej

    - 1/2 lub cała szklanka lekkiego rosołku

Kotleciki kolorowe pikantne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę namoczyć, dobrze odcisnąć, dodać do mięsa, wbić jajko, dodać przyprawy , zieloną cebulkę i bułkę tartą, zmiksować na gładką masę.
  • KOTLECIKI KOLOROWE PIKANTNE 2. Boczek i papryki pokroić w paski.Boczek wrzucić na patelnię, a gdy się zrumieni dodać papryki, smażyć chwilę ,następnie osączyć z tłuszczu i ostudzić. Ostudzone dodać do masy i ponownie zmiksować, ale tak by pozostały widoczne kawałki.Zwilżonymi dłońmi formować okrągłe kotleciki.
  • KOTLECIKI KOLOROWE PIKANTNE 3. Obtaczać je lekko w bułce tartej. Uformowane kotleciki smażyć na patelni z dwóch stron na złotobrązowy kolor.
    Następnie przełożyć do większego rondla , dodać pastę pomidorową i rosołek. Dusić pod przykryciem około 10-15 minut. Podawać np. z ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy