Kolorowa zapiekanka z cukinią

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 20 min

Jestem tegoroczną absolwentką Wydziału Nauki o Żywności. Najbardziej lubię wymyślać i gotować zupełnie nowe potrawy.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • ● woreczek kaszy jęczmiennej
    ● 2 nieduże cukinie
    ● puszka czerwonej fasoli
    ● ząbek czosnku
    ● 40 dag mielonego mięsa
    ● 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    ● kostka bulionu wołowego
    ● sól, pieprz
    ● oliwa do smażenia
    ● łyżka masła

Kolorowa zapiekanka z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie myjemy i kroimy
    w kostkę (nie obieramy), posypujemy solą i odstawiamy na
    sitku na pół godziny, aby puściła
    sok. Posiekany czosnek
    szklimy na łyżce oliwy. Wkładamy
    cukinię i dusimy pod
    przykryciem do miękkości.
  • 2. Mięso doprawiamy. Podsmażamy
    na oliwie na drugiej
    patelni. Pod koniec mieszamy
    z koncentratem. Kaszę wsypujemy
    do wody z rozpuszczoną
    kostką rosołową. Gotujemy
    na sypko.
  • Kolorowa zapiekanka z cukinią 3. Naczynie żaroodporne smarujemy
    masłem i układamy:
    kaszę, cukinię, osączoną
    i opłukaną fasolę, mięso. Zapiekamy
    pod przykryciem ok.
    30 minut w temp. 150 °C.

Porady

● Cukinię możemy zastąpić bakłażanem. Danie można też zapiec z tartym żółtym serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_04-2010

Komentarze

Podobne przepisy