Klopsy serowe z lubczykiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Do potraw wolę dodawać świeże zioła

  • 60 min

Składniki:

  • Klopsy: jajko
    ● 50 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
    ● garść posiekanego lubczyku
    ● po łyżeczce granulowanego czosnku i vegety
    ● kostka bulionowa o smaku wędzonego boczku
    ● sól, pieprz
    ● słodka mielona papryka
    ● szczypta cukru
    ● 2 łyżki kaszy manny
    ● 10 dag żółtego sera
    Sos: 3 duże pomidory
    ● 30 dag cukinii
    ● 1/3 pęczka posiekanego lubczyku
    ● 2 ząbki czosnku
    ● 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
    ● łyżka mąki ziemniaczanej
    ● 3 łyżki oliwy
    ● cebula

Klopsy serowe z lubczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółty ser kroimy
    w 1-cm kostkę. Mięso
    mieszamy z jajkiem,
    lubczykiem,
    kaszą manną, przyprawami
    i cukrem.
    Z masy formujemy
    klopsy, wciskamy w środek po kostce sera. Wkładamy
    do 1 l wrzącej wody
    z dodatkiem kostki. Gdy wypłyną
    na powierzchnię, przykrywamy
    i gotujemy 30 minut na
    małym ogniu. Wyjmujemy. Wywar
    zachowujemy.
  • 2. Pomidory obieramy i kroimy
    w dużą kostkę. Cukinię myjemy,
    kroimy w ćwierćplasterki.
    Czosnek i cebulę siekamy
    i smażymy na oliwie. Dodajemy
    cukinię, podsmażamy.
    Wkładamy pokrojone pomidory
    i lubczyk. Dusimy ok. 10
    minut. Dodajemy suszone pomidory.
    Wlewamy ok. 100 ml
    wywaru z pulpetów. Doprawiamy
    i zagęszczamy wymieszaną
    z wodą mąką. Chwilę gotujemy.
    Wkładamy klopsy.

Notka redakcyjna

PPWS_11-2011

Komentarze

Podobne przepisy