KALAFIOR W CIEŚCIE

0 (0 ocen)

  • 60 min

od czasu gdy zrobiłam go po raz pierwszy, jest jednym z naszych ulubionych dań.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kalafior
    2 szklanki mąki
    2 jajka
    Ok. ¾ szklanki wody (najlepiej gazowanej)
    Po ½ łyżeczki: soli, Vegety, ostrej papryki i granulowanego czosnku
    Olej do smażenia ok. 2 szklanki

Kalafior w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Kalafior podzielić na nieduże różyczki, ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, odcedzić i wystudzić. Jajka, mąkę, wodę i przyprawy wymieszać, ciasto powinno wyjść dość gęste i wyraźne w smaku. Olej zagrzać w niezbyt szerokim rondelku. Każdą różyczkę kalafiora obtaczać w cieście i smażyć na złoto. Odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać zaraz po przygotowaniu jako samodzielną przekąskę lub dodatek do obiadu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy