od czasu gdy zrobiłam go po raz pierwszy, jest jednym z naszych ulubionych dań.
60 min
Składniki:
1 kalafior
2 szklanki mąki
2 jajka
Ok. ¾ szklanki wody (najlepiej gazowanej)
Po ½ łyżeczki: soli, Vegety, ostrej papryki i granulowanego czosnku
Olej do smażenia ok. 2 szklanki
Kalafior w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Kalafior podzielić na nieduże różyczki, ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, odcedzić i wystudzić. Jajka, mąkę, wodę i przyprawy wymieszać, ciasto powinno wyjść dość gęste i wyraźne w smaku. Olej zagrzać w niezbyt szerokim rondelku. Każdą różyczkę kalafiora obtaczać w cieście i smażyć na złoto. Odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać zaraz po przygotowaniu jako samodzielną przekąskę lub dodatek do obiadu.
Komentarze