Kakaowy chrupaniec do kawy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przygotowałam to ciasto w płaskiej, dużej formie co sprawiło, że placek wyszedł bardzo chrupiący. Bardzo dobry jest jednak gdy upiecze się go w keksówce – jest wtedy bardziej wilgotny i pulchny.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 szklanka otrąb pszennych
    1 szklanka zarodków pszennych
    1 szklanka otrąb owsianych
    0,5 szklanki otrąb granulowanych (np., truskawkowych)
    4 jajka
    5 łyżek cukru
    3 łyżki kakao
    ¾ szklanki mleka
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

Kakaowy chrupaniec do kawy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym a następnie dodajemy resztę składników i dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
  • 2. Formę (w zależności od tego, czy chcemy ciasto bardziej chrupiące czy bardziej puszyste) wylewamy do małej lub dużej formy (płaska lub keksówka) i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy