" Gruzińskie herbaciane "

0 (0 ocen)

  • 20 min

Dodatek orzechów sprawia , że przyjemnie pochrupuje , a zapach podczas pieczenia unosi się w całym domu!

  • 20 min

Składniki:

  • - mocna, świeżo zaparzona herbata (ciepła)
    - mąka - 2 szklanki
    - masło klarowane - 3 łyżki
    - jajko - 2 sztuki
    - cukier - 1 szklanka
    - konfitury - 3 łyżki
    - soda - 1 łyżeczka
    - cynamon, wanilia, imbir - 1 szczypta
    - orzechy i suszone owoce - według uznania

" gruzińskie herbaciane " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • herbaciane 1. Ubijamy jajka z cukrem na gładką masę.

    Dodajemy masło, konfitury i herbatę.
    Dobrze mieszamy.


    Dodajemy mąkę i resztę składników
    ( ja dodałam orzechy i odrobinę żurawiny ).

    Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

    Piekarnik nagrzewamy do 200-220°C.

    Wkładamy ciasto do nasmarowanej formy


    (ja robię z formach silikonowych, które nie potrzebują smarowania a ciasto łatwo wyjąć).


    Pieczmy 25-30 minut
    (aż do uzyskania rumianej barwy).

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli posmakował Wam ten przepis, wypróbujcie też inne dania kuchni gruzińskiej. 

Komentarze

Podobne przepisy