Grillowane banany z karmelem

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Miękkie grillowane banany pod karmelową skorupką są nie tylko smaczne, ale i szybkie w przygotowaniu.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - banany średnie: 2 sztuki
    - cukier: 5 łyżek
    - limonka: 1 sztuka
    - śmietana słodka 30%: 100 mililitrów
    - sezam prażony: 2 łyżki

Grillowane banany z karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Limonkę parzymy wrzątkiem, osuszamy papierowym ręcznikiem, skórkę ścieramy na drobnych oczkach. Wyciskamy sok. Na patelnię wsypujemy 4 łyżki cukru, wlewamy 2 łyżki soku z limonki. Ciągle mieszając gotujemy kilka minut- do czasu aż powstanie nam złocisty karmel. Wylewamy go na papier do gotowania i pieczenia, odstawiamy na 4-5 minut, aż zastygnie.
  • 2. Przy pomocy wałka do ciasta rozkruszamy karmel i posypujemy nim banany przekrojone wzdłuż na pół. Banany posypujemy także odrobiną prażonego sezamu. Pieczemy na rozgrzanym grillu do czasu aż karmel się nam rozpuści. W tym czasie ubijamy śmietanę z pozostałym cukrem. Pod koniec ubijania wlewamy powoli 3 łyżki soku z limonki. Upieczone banany posypujemy startą skórką limonki. Podajemy z bitą śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy