francuskie ruloniki

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

pyszne

  • 3 godz.

Składniki:

  • ciasto francuskie:
    3 szkl. maki (lub 2 wtedy ciasto będzie delikatniejsze)
    1/3 kostki masła roztopionego
    woda - ile się wgniecie
    sól do smaku
    kostka masła
    Farsz:
    1/2 kg mięsa mielonego,
    ok. 1 szkl. wody
    przyprawy: sól, pieprz, oregano itp
    przecier pomidorowy
    15 dag sera żółtego

Francuskie ruloniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść ciasto jak na makaron z mąki, roztopionego masła i wody. Aby przyspieszyć czas wykonania całego ciasta wkładam je na ok. pół godziny do zamrażarki.
    Po wyjęciu z zamrażarki rozwałkować ciasto i na środek położyć kostkę masła. Złożyć ciasto w kopertę, rozwałkować, ponownie złożyć w kopertę i znów do zamrażarki na 1/2 godziny. Po tym czasie rozwałkować ciasto, złożyć w kopertę i do zamrażarki. Powtórzyć tę czynność jeszcze 2 razy.
    Gotowe ciasto cienko rozwałkować, pokroić w kwadraty, rozsmarować trochę farszu i zwinąć w rulonik. Końce zlepić aby farsz nie wypłynął.
    Farsz: mięso mielone podsmażyć, dodać przyprawy, przecier, wodę i dusić do miękkości aż woda odparuje, ewentualnie dodać jej trochę ponownie . Na koniec dodać starty ser, lub plasterki sera układać na farszu.
    Piec do zrumienienia w mocno nagrzanym piekarniku 200 st.

Porady

Jeśli zostanie ciasto, można je zamrozić lub na pokrojone kwadraty układać cząstki jabłek posypane cynamonem, złożyć w kopertę i piec tak samo.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy