Faszerowane pomidory na ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory umyć, u góry obciąć z nich "daszek" i pokroić w kosteczkę. Wydobyć z pomidorów środek i również pokroić w kosteczkę.Cebulę obrać i posiekać.Na patelni rozgrzać olej i dusić w nim cebulę aż do zeszklenia.Dodać mięso i krótko podsmażyć. Na koniec dodać starty zółty ser i do smaku doprawić solą,pieprzem.
2.Miąższ pomidorów zmiksować,wymieszać ze śmietaną oraz mąką
ziemniaczaną i posolić. Masę mięsną nałożyć do wydrążonych pomidorów i polać je śmietaną zmieszaną z pomidorami.
3.Ułożyć w wysmarowanej formie do zapiekania i zapiekać przez około 30
minut w temp.190 stopni.
4.Ugotować ryż, ugotowany zimny ryż wymieszać z marchewką uprzednio
startą na tarce. Ryż wyłożyć na talerzu i ułożyć na nim pomidory.
Ryż i pomidory posypać pietruszką.
Komentarze