Faszerowane pomidory na ryżu

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Faszerowane pomidory na ryżu

  • Łatwy

Składniki:


  • - pomidor (średnich (najlepiej takiej samej wielkości)): 5 sztuk
    - mięso mielone: 200 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - ser żółty: 30 gramów
    - mąka ziemniaczana: 0.5 łyżki
    - gęsta śmietana: 120 mililitrów
    - sól,pieprz (do smaku): 0.5 łyżeczki
    - olej: 2 łyżki
    - natka pietruszki (posiekana): 1.5 łyżki
    - ryż (w woreczku): 1 sztuka
    - marchewka (mała): 1 sztuka

Faszerowane pomidory na ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory umyć, u góry obciąć z nich "daszek" i pokroić w kosteczkę. Wydobyć z pomidorów środek i również pokroić w kosteczkę.Cebulę obrać i posiekać.Na patelni rozgrzać olej i dusić w nim cebulę aż do zeszklenia.Dodać mięso i krótko podsmażyć. Na koniec dodać starty zółty ser i do smaku doprawić solą,pieprzem.
  • 2. Miąższ pomidorów zmiksować,wymieszać ze śmietaną oraz mąką
    ziemniaczaną i posolić. Masę mięsną nałożyć do wydrążonych pomidorów i polać je śmietaną zmieszaną z pomidorami.
  • 3. Ułożyć w wysmarowanej formie do zapiekania i zapiekać przez około 30
    minut w temp.190 stopni.
  • 4. Ugotować ryż, ugotowany zimny ryż wymieszać z marchewką uprzednio
    startą na tarce. Ryż wyłożyć na talerzu i ułożyć na nim pomidory.
    Ryż i pomidory posypać pietruszką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy