Dwukolorowa babka z lukrem i kandyzowaną skórką z pomarańczy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Babka jest bardzo łatwa do zrobienia.Często gości na naszym stole. Szybko znika z talerzyków.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jaj
    12 łyżek mąki
    12 łyżek oleju
    12 łyżek cukru
    cukier waniliowy
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Lukier:
    1 białko
    pół szkl. cukru
    sok z połowy cytryny
    kandyzowana skórka z pomarańczy do dekoracji

Dwukolorowa babka z lukrem i kandyzowaną skórką z pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta dokładnie zmiksować, aż do pojawienia się bąbelków. Połowę ciasta wylać do wysmarowanej formy. Do drugiej części dodać kakao i dokładnie wymieszać. Następnie wylać na jasne ciasto. Piec 60 minut. 30 minut piec w temperaturze 180 stopni, a kolejne pół godziny w temperaturze 150 stopni.
  • 2. Przygotować lukier.
    Białka dokładnie ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ucierać do uzyskania gładkiej i lśniącej masy. Na koniec dodać sok z cytryny.
  • 3. Babkę wystudzić. Ozdobić lukrem i skórką z pomarańczy.

Porady

Ciasta nie można wysuszyć. Bardzo ważna jest temperatura pieczenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy