Drobiowe placuszki z zieleniną

0 (0 ocen)

  • 15 min

Na ogródku rośnie już natka pietruszki,lubczyk,szczypior. Dania z ich dodatkiem pachną latem i są zdrowsze :)

  • 15 min

Składniki:

  • 1 duży podwójny filet z kurczaka (około kilograma)
    4 duże jajka
    8 łyżek skrobi ziemniaczanej
    4 łyżki mąki pszennej
    2 czubate łyżki majonezu
    2 łyżki oleju+do smażenia
    1 duża czerwona cebula
    pęczek natki pietruszki
    kilka listków świeżego lubczyku
    pęczek drobnego szczypiorku
    2 ząbki czosnku
    2 łyżeczki vegety
    pół łyżeczki pieprzu

Drobiowe placuszki z zieleniną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka zmiksować z mąką,skrobią,olejem,majonezem i przyprawami. Filet pokroić w drobną kostkę,cebulę i zieleninę posiekać,czosnek przecisnąć praską. Wszystko wmieszać do jajecznej masy,odstawić na 3-4 godziny do lodówki. Z masy smażyć na oleju złociste placuszki. Podawać z dowolnymi dodatkami np sałatką z pomidora i cebuli.

Porady

Do przygotowanej masy można dodać także starty żółty ser,pokrojoną drobno paprykę,ogórka lub pieczarki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy