Domowy ekstrakt waniliowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Przy świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnych ciast ze sprawdzonych przepisów z babcinego zeszytu. Aby ciasta smakowały i pachniały naturalnie warto do ich przygotowania wykorzystać naturalne składniki bez zbędnych konserwantów i emulgatorów.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 2-3 laski wanilii
    200 ml wódki

Domowy ekstrakt waniliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Laski wanilii delikatnie rozcinamy wzdłuż, nie wydłubujemy nasionek. Rozcięte rozcięte laski wkładamy do słoika lub butelki i zalewamy wódką. Należy zwrócić uwagę na to, aby nawet kawałek wanilii nie wystawał ponad powierzchnię alkoholu. Tak przygotowany ekstrakt odstawiamy na min 2 tyg. Z każdym dniem ekstrakt będzie nabierał mocniejszej barwy. Na bieżąco do ekstraktu można dokładać nowe laski. Zwykle dokładam takie, z których wyskrobałam już nasionka do np. szarlotki.

Porady

Mój ekstrakt nie jest pełny bo wykorzystałam go przed zrobieniem zdjęć do ciasta :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy