Diabelskie żeberka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Wyraziste, pikantne żeberka w aromatycznej, ciemnej marynacie na bazie słodkiego miodu, ostrej musztardy, ketchupu i pachnącego czosnku to świetna propozycja na grilla.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1kg żeberek
    2 liście laurowe
    4 ziela angielskie
    pieprz ziarnisty
    sól

    Marynata:
    5 łyżek ciemnego sosu sojowego
    3 łyżki octu balsamicznego
    2 łyżki miodu
    6 łyżek łagodnego ketchupu
    2 łyżeczki ostrej musztardy
    3 ząbki czosnku
    1 mała cebula
    1/2 papryczki chilli
    pieprz

Diabelskie żeberka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka umyć, pokroić w paski o szerokości około 4-5cm, przełożyć
    do garnka, zalać wodą aby przykryć całe żeberka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach oraz sól. Gotować około 30minut
    a następnie wyjąć żeberka z wody i wystudzić.
  • image-0b0ovpg 2. Marynata:
    Cebulę, czosnek i papryczkę drobno posiekać przełożyć do miski. Dodać pozostałe składniki marynaty i dokładnie wymieszać.
  • image-1kkq6r9 3. Żeberka dokładnie obtoczyć marynatą i odstawić na około 60minut.
    Po tym czasie układać żeberka na grillu i grillować do miękkości mięsa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy