2 duże jajka
1 szklanka* cukru
pół szklanki oleju
pół szklanki oranżady
2 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 250 g czerwonych i/lub czarnych porzeczek
Ciasto na oranżadzie z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka ubić z cukrem do białości. Nie przerywając miksowania, dodać olej a następnie oranżadę. Na końcu do masy dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu ułożyć oczyszczone, oprószone lekko mąką porzeczki.
2.Z zimnego masła, cukru i mąki zagnieść kruszonkę. Rozsypać ją palcami na owocach.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35-40 minut w 180 stopniach.
Komentarze