Ciasteczka z kabanosem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kruche, wytrawne ciasteczka gotowe w pół godziny. Idealne na piknik lub na przekąskę do pracy lub szkoły.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na ok. 15 sztuk:

    2 kabanosy (ok. 50g)
    1 szklanka* mąki pszennej
    100 g masła
    1 jajko
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    sól, pieprz czarny (najlepiej świeżo zmielony), ostra mielona papryka, zioła prowansalskie
    1 żółtko do posmarowania ciasteczek

    *szklanka o pojemności 250 ml

Ciasteczka z kabanosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kabanosy drobno pokroić.
  • 2. Mąkę wsypać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i jajko. Szybko zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby, podsypać mąką. Przyprawić. Do ciasta dodać pokrojone wcześniej kabanosy, ponownie zagnieść.
  • 3. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Powykrawać z niego kółka lub dowolne kształty ciasteczek. Poukładać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko posmarować żółtkiem i oprószyć zmielonym, czarnym pieprzem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20-25 minut w 170 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy