Banoffee pie

0 (0 ocen)

Wspaniałe i słodkie ciasto

Składniki:

  • - 1 łyżka kawy Jacobs Crema Gold
    - 200 g herbatników
    - 100 g masła
    - 3 banany
    - 400 g kakaowej masy krówkowej
    - 500 ml śmietanki 30%
    - 2 śmietan-fixy
    - 1 łyżeczka soku z cytryny
    - czekolada mleczna

Banoffee pie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy i studzimy. Herbatniki miksujemy i dodajemy do nich roztopione masło, dokładnie mieszamy i wykładamy równomiernie w tortownicy o śr. 26 cm, dokładnie przyciskając. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Na zmiksowane herbatniki rozsmarowujemy masę krówkową (masę można delikatnie podgrzać, aby lepiej się rozsmarowywała). Banany kroimy w plasterki, w misce mieszamy z sokiem z cytryny i układamy na masie krówkowej. Śmietankę ubijamy z śmietan-fixem i na koniec ubijania wsypujemy łyżkę kawy. Smarujemy wierzch ciasta i delikatnie posypujemy startą czekoladą. Wkładamy do lodówki na ok. 3-4 godziny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy